HERDERSHONDEN EN WAAKHONDEN

Deze honden worden gehouden voor het bewaken van een eigendom en/of het hoeden van dieren.

Het zijn uitstekende honden voor het gezin en kunnen het dus  goed vinden met kinderen.

Ze worden dezer dagen meer en meer als huishond gehouden. Mits voldoende beweging en/of training zijn ze daar zeker voor geschikt. Door deze beweging en afleiding voldoende te geven maak je er binnenshuis of thuis een rustige metgezel van.

Het zijn meestal geweldige sporthonden. In de eerste plaats omdat ze onvermoeibaar en erg wendbaar zijn. Maar ook omdat ze willen leren en willen gehoorzamen. Deze honden staan steeds klaar, zijn trouw en willen niets liever dan samenwerken met hun baas.


JACHTHONDEN

Deze honden worden tegenwoordig meestal gehouden als gezelschapshonden of gezinshonden.

Het zijn uitstekende honden voor het gezin en kunnen het dus heel goed vinden met kinderen.

Ze hebben zeker ook voldoende beweging en/of training nodig. Door deze beweging en afleiding voldoende te geven maak je er binnenshuis of thuis een rustige metgezel van.

Het zijn meestal goede activiteitshonden. In de eerste plaats omdat ze onvermoeibaar en een groot uithoudingsvermogen hebben maar ook omdat de "will to please" groot is. Deze honden staan steeds klaar, zijn trouw en willen niets liever dan samenwerken met hun gezinsleden/roedel.


GEZELSCHAPSHONDEN

De kleine gezelschapshonden zijn voornamelijk gezelschapsdieren, zonder speciale bijkomende functie. Veel van deze honden worden voornamelijk gehouden om in die hoedanigheid te dienen.
De meeste kleine gezelschapshonden bezitten een uitbundig vriendelijke persoonlijkheid en houden vooral van aandacht. Daar men ze gemakkelijk op de schoot kan nemen, worden die in de volksmond 'schoothondjes' genoemd. Zij vinden het prettig om geknuffeld te worden en zijn al eeuwen lang populair.


Aan de bewegingsbehoefte van de kleine gezelschapshond is gemakkelijk te voldoen, en zij voelen zich het meest op hun gemak binnenshuis.

De langharige hondjes eisen enige verzorging.

Veel schootrassen zijn intelligente en hartelijke makkertjes, zodat eigenaars nogal vlug geneigd zijn om te kwistig te strooien met overvloedige genegenheid.
Daaruit volgt: verwende kleine gezelschapshonden kunnen wel degelijk kleine monstertjes zijn, die zich enkel door één persoon laten aanraken. Zijn de hondjes echter goed opgevoed, dan zijn het vriendelijke makkers.


TERRIERS

Deze energieke groep honden werd speciaal ontwikkeld om in holen te kruipen. Deze taak vereist een uitbundige onbevreesde hond. Vandaar dat het honden zijn met een goed hart en veel moed. 


Terriërs hebben een nobel karakter en zijn zeer trouwe metgezellen. Er kan perfect mee gewerkt worden (al kunnen ze wel eens koppig zijn), en de honden benaderen hun werk met enthousiasme. De kleinere terriërs zijn door hun omvang uitermate geschikt als gezelschapshond en zijn beslist een lust voor het oog in het gezelschap van kinderen.

Ook de American Stafford doet goed dienst als gezelschapshond. (Ondanks zijn soms slechte naam gegeven door mensen die het ras niet kennen) Het is een grote knuffelbeer die enorm geniet van menselijke aandacht. Het komt enkel door zijn stoere uiterlijk dat sommige individuen hem verkeerd opvoeden maar dit kan je met eender welk ander ras ook. Alleen is het niet zo stoer om met een Chihuahua met brede pinnenhalsband over straat te lopen...

Ze eisen weinig vachtverzorging.


POOLHONDEN EN OERTYPEN

De rassen van het Noorden zijn wellicht de mooiste en opvallendste van alle honden. Deze honden zijn ontwikkeld uit de sledehond-typen. zij hebben vaak een verantwoordelijk aard. Deze rassen zijn te onderscheiden door hun pluche, volle vacht, gekrulde staarten en opstaande oren.

Hun vacht eist niet veel verzorging, enkel in de ruitijd zijn geregelde borstelbeurten geen overbodige luxe. 
 
Als makkers zijn de Poolhonden betrouwbare en lieve honden, die hun affectie voor hun baas uiten in gehoorzaamheid en de behoefte om dicht bij hun baas te vertoeven. Deze rassen hebben, omdat ze ontwikkeld zijn uit energieke sledehonden, een behoorlijke hoeveelheid beweging nodig om ze gezond en in goede conditie te houden. Hier zie je terug het belang van een hond geregeld eens af te leiden en moe te maken om een goede, evenwichtige en gemakkelijke metgezel in huis te hebben.

De Akita Inu en Shiba Inu zijn honden die zeer trots en een beetje onafhankelijk zijn. Hoewel ze voor velen evenwichtige maatjes en voor anderen effectieve bewakers blijken, kunnen ze soms wat afstandelijk zijn. Daarom is een goede socialisatie van groot belang.